Derfor burde også du lytte til jazz

433

Mange tænker først og fremmest på de brølende tyvere, sort kultur og Amerika, når de hører ordet “jazz”. Måske mange unge også forbinder jazz-genren med deres farfars yndlings-plade eller P8 Jazz i radioen hjemme hos mormor. Men jazz er her for at blive, og som ung burde også du lytte og kende til jazz!

Klassisk, moderne og meget mere

Jazz er meget. Jazz kan være rolig, kompliceret, overvældende eller afslappende at lytte til. Jazz kan være baggrundsmusik, og jazz kan kræve opmærksomhed og indlevelse af sin lytter. Siden tidernes morgen har jazz været banebrydende og insisterende. En genre, som opstod i den sorte befolkning i byen New Orleans og senere spredte sig som en steppebrand til Chicago, New York og dernæst store dele af verden. 

I begyndelsen var den hvide befolkning kritisk overfor den vilde jazz, men senere blev den også en del af den musikalske, finere elite. Louis Armstrong spillede kæmpestore koncerter i København med ellevildt publikum, og jazz blev begyndelsen på moderne musik og senere også rockmusikken.

Danske kunstnere

Også København nåede at være et centrum for europæisk jazz musik i tresserne. Måske du har hørt om det store spillested Montmartre i indre København? Udviklingen af dansk jazz har i høj grad været præget af Jazzhuset Montmartre, og siden da er også værtshuset La Fontaine blevet populært. 

I juli måned afholdes desuden også den store Copenhagen Jazz Festival, som har fået stor medvind i de senere år. Kunstnere som trioen bestående af trommeslageren Alex Riel, pianisten Kenny Drew og bassisten Niels-Henning Ørsted Pedersen var for eksempel kæmpestore i tresserne. I dag topper navne som Sinne Eeg, Chris Minh Doky og hans bror Niels Lan Doky, Caroline Henderson og Cæcilie Norby den danske jazzscene.

Jazz er også til de unge

Den lange og spændende historie, som jazzmusikken har bag sig, gør ikke musikken forældet. Den er tværtimod stadigvæk utrolig relevant og skaber mulighed for at eksperimentere og udfolde sig kreativt. De mange afkroge og subgenrer af jazzen har skabt et mangfoldigt publikum, og også du vil helt sikkert finde din foretrukne jazzart. Måske du er til fusionsjazz eller elektrisk jazz? Eller måske den bluesede Norah Jones jazz eller swing-jazzen a la Dixieland Jazz Band og Duke Ellington? Måske du foretrækker den vilde, eksperimentelle og avantgarde free jazz? Jazz har ingen grænser, og det er derfor på mange måder en genre, som du som ung burde snuse en smule til. Jazz er overhovedet ikke død endnu. 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *